Jak robić domowe kiszonki? Ogórki, kapusta, jabłka…

Zdrowa żywność Gościno

Zachodniopomorskie

Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich stanowiła nasza kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie jedynie dlatego, że zakupione w terminie warzywa można ukisić i dzięki temu kosztować je przez pełen rok. To i pyszny, drogi w prywatnym stylu dodatek oraz dużo korzystnych właściwości prozdrowotnych!

Zdrowa żywność Moryń

Co takiego dobrego jest w kiszonkach?

zdrowa żywność
zdrowa żywność

Jak jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. To one zakładają cukry w produktach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyjmowane przez organizm. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który mówi za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmian stymulują układ immunologiczny, a nie tylko. Coraz bardzo słychać doniesień o połączeniu jelit z środkiem, co czyni, że pewne bakterie w jelitach są i wpływ na bliskie zdrowie psychiczne! Nie warto zatem lekceważyć tej szczególnej mikroflory, i nawet trzeba ją otrzymać pod uwagę, przygotowując posiłki.

Zobacz również pożyczka pożyczkomat

Co bardzo, kiszonki zawierają sporo witaminy C niż warzywa w formie surowej. Oraz więc duży przeciwutleniacz, który sprzyja przedłużeniu młodości zaś w zespole zdrowiu.

Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – większość z nich stanowić potrafi już wiesz, ale czy obiły Ciż się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ten słowiański rarytas i odnajdziesz w obecnym tekście. Więc do wykonania!
Kiszona kapusta

Bierzesz kapustę i wybierasz zewnętrzne liście i głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dodać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu minutach możesz szybko ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To świetnie. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest pogrążone w naszych sokach. Inaczej będzie uznawać wstęp do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.

Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go i ponownie ubij kapustę. Sposób tenże będziesz przekazywać nawet do 2 tygodni, do punktu, aż zejdzie gaz. Oraz to będzie oznaczało, że kapusta kiszona istnieje teraz gotowa. Na wynik umieść ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki

Umyte ogórki umieść w słoikach, koniecznie ciasno, u siebie. Do każdego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody oraz łyżeczkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na indywidualny słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i szybko go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zanurzone w pełnie. Trzymaj je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do trudnego i suchego miejsca, np. piwnicy. Po kilku dniach będziesz korzystać ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w pełnie.
Kiszone jabłka

Polska słynie z jabłek, dlaczego a a ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie strony, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kotle z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dodaj do słoika wraz z niewielu łyżkami wyciągu z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak aby w sum zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś tak przez tydzień w ciepłym pomieszczeniu. Również wtedy aby istniałoby na tyle! Dobrego!
Sklep z Własnymi produktami
Artykuł został przygotowany przez polskie sklepy oferujący Własne materiały z dostawą do biurowca w Niemczech.

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments